Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

LSM

De huidige structuur van de locaties binnen het Landelijk Sobek Model [LSM] (zowel light als obese) is weergegeven in het schema hieronder. Hieruit . Dit was ooit op een zelfde manier geregeld als het LHM, met allerlei verschillende bestanden. Uit het schema valt op te maken dat er nu slechts een tweetal zogeheten 'master files' zijn, om onderscheid te maken tussen LSM links en nodes. Deze master files bevatten alle links en nodes die in het Sobek model zitten, opgebouwd door een export vanuit het model. De master files zijn vervolgens verder uitgebouwd met extra attributen (kolommen) die noodzakelijk zijn voor het NWM. Op deze manier kunnen alle locatie sets die te maken hebben met het LSM opgebouwd worden vanuit deze master files. Vanuit de master files kan de gebruiker daardoor ook direct zien welke link en/of node op welke manier gebruikt wordt in het NWM. Wanneer meer flexibiliteit gewenst is, bijvoorbeeld wanneer een gebruiker een andere (parameter)naam wil gebruiken dan de standaard van LSM bij het exporteren van de data, is dit mogelijk met zogeheten attribute files. Deze attribute files hebben allemaal een identieke vergelijkbare structuur maar de inhoud is uniek voor elk project (bijv. WABES of VONK). De verschillende onderdelen van de figuur worden hieronder in meer detail beschreven.

...

Dit betreft alle locaties die gebruikt worden voor VONK. Deze is vergelijkbaar met WABES, behalve dat er alleen gebruik gemaakt wordt van nodes. Hierdoor is er ook maar één attribute file: LSMLT_nodes_VONK.csv.

Anchor
Structuur_LSM_BIVAS
Structuur_LSM_BIVAS
BIVAS

Dit betreft alle locaties die gebruikt worden voor BIVAS. Naast de standaard kolom, welke aangeeft of een locatie wel/niet gebruik wordt, zijn er een aantal extra kolommen die meer relevante informatie bevatten:

...

Dit betreft alle locaties die gebruikt worden voor het LTM. Dit model gebruikt informatie uit het LSM LSMLT (zie ook Model koppelingen) en dit geeft aan welke locaties hiervoor gebruikt worden, dit kunnen zowel invoer- (warmtelozingen) als uitvoer-locaties zijn.

LTM (light)

Het Landelijk Temperatuur Model (LTM) is sterk gerelateerd aan het LSM (light); het gebruikt namelijk als basis dezelfde model schematisatie. Het is daarom mogelijk om de LTM locatie sets op te bouwen met de LSM LSMLT master files (zie boven). Het LTM heeft echter ook randvoorwaarden die niet via het LSM LSMLT geregeld worden en deze zijn daarom in een apart bestand (en locatie set) ondergebracht. De structuur van het LTM is hieronder geschematiseerd (voor legenda zie schema van LSM hierboven).

...

De randvoorwaarden voor het LTM bestaan uit temperatuur randen en uitvoer vanuit het LSM meteorologische (KNMI) forcering, watertemperatuur randen en warmtelozingslocaties welke onderdeel zijn van de LSMLT nodes (zie ook Model koppelingen). De temperatuur watertemperatuur randen worden niet geregeld via het LSM en LSMLT en zijn daarom in een apart bestand (en locatie set) ondergebracht: LTM_locaties_boundaries.csv. De meteorologische KNMI stations zijn ondergebracht in: Meteo_KNMI.dbf.

Uitvoer

De uitvoer locaties van het LTM zijn gelijk aan de locaties waarvan de LSM uitvoer gebruikt wordt. Deze zijn dus op dezelfde manier geregeld via de LSM (light) master file (zie boven).